Coeliac and Fitness

Image: @wesleyphotography via Unsplash

I have a huge passion for fitness and nutrition and am currently undertaking a Level 3 Pilates instructor course and a course in nutrition fitness with Optimum Nutrition. While coeliac can sometimes be a dehabilitating disease, with rest, hydration and a proper diet there is no reason why exercise and activity can’t and shouldn’t be an important part of your life. For me exercise helped me recover and has been an important part of my daily routine ever since.

I’ve always enjoyed trying and doing different sports since I was young, whether it was basketball and athletics at school, or fitness classes and swimming when I was at university, exercise has always been a part of my life. Over the years my love for fitness has definitely grown and I now enjoy a combination of strength training, yoga, pilates and most recently, running. 🏃‍♀️

Anyone with coeliac disease, knows that some days can result in unexplained bouts of fatigue, body aches and general exhaustion making exercise difficult to do or recover from. As someone who likes to be and is generally super active this can be really frustrating. Generally I feel fit and strong, however some days it can take much longer to recover. Times like these you just have to listen to your body and make sure you get the proper rest and nutrients it requires.

One thing I definitely struggled with initially being coeliac was understanding what foods to refuel with as many carbs such as pasta and bread contain gluten and I found myself feeling tired and hungry. However the past few years I’ve learned what works for me and my body and wanted to share some of my coeliac friendly tips and fitness nutrition guidelines.

Tips and Tricks 💡

1. 🧑‍🤝‍🧑 Find a Buddy – Whether it’s someone to go for a walk with, a friend at the work gym or someone in your local fitness class having a workout buddy can help you feel motivated on those days where you are absolutely not feeling it. During lockdown, online workouts with friends is a great way to stay motivated and can help you feel connected!

2. 🥔 Gluten Free Carbs – There are other carbs than just pasta and bread which work just as well and are naturally gluten free. Some of my favourites include:

 • Pulses (chickpeas, beans, lentils)
 • Buckwheat
 • Rice and rice noodles
 • Potatoes
 • Quinoa
 • Check out www.coeliac.org.uk for some additonal options.

3. 🥑 Look at your Diet – Adding more protein and fatty foods to my diet definitely helped with the feeling of hunger. I usually add nuts, greek yogurts, peanut butter, cheese, avocado and salmon to my diet to support that feeling of fullness and make sure you’re getting in healthy fats and omegas.

4. 👯 Make it Fun – Working out doesn’t have to be exhausting or a chore. I’ve tried loads of options over the years and have definitely found I prefer things like strength classes, short HIT sessions and slow, burning workouts in place of intense cardio and team activities. However, everyone is different and it’s about finding what works for you and your lifestyle – that could even mean trying out a boxing class, horse riding, swimming, karate or even a dance class.

5. 🧘🏼 Try something New – Normally I like to go to the gym and attend fitness classes such as barre and full body workout, however the lockdown has given me the opportunity to try out some of the amazing online classes which are available and also spend more time walking and running than usual. If you’re not sure you’d be comfortable attending a class like this in future, now is a great time to try it from the privacy of your own living room, as lots of studios are currently offering online alternatives.

For some weekly inspo here’s some of my favourite fitness channels that I generally include in my weekly schedule:

 • Pamela Rief – I love Pamela’s workouts as it’s usually super short sets and the buzzer is easy to follow
 • Boho Beautiful – Great yoga sessions which are usually super intense for arms & core
 • Lilli Sabri – Lilli does a great 28 day challenge if you fancy a great day by day routine
 • Bradley Simmonds – I started Bradley’s insta live sessions during the lockdown and they’re already really enjoyable
 • Jess Reddan – Jess does fab workout sets on her insta and always puts together simple and effective routines that are easy to follow

Weekly Schedule Example

Day Workout Workout
Monday5km Run10 min Pamela Rief Ab Workout
Tuesday 5km Walk 30 min Lilli Sabri Youtube Workout
Wednesday 5km Run 10 min Pamela Rief Ab Workout (Optional)
Thursday (Rest Day)Yoga/Pilates Stretch
Friday5km Run 45 min Bradley Simmonds Insta Live Hit Workout
Saturday 5km Walk30 min Insta Live Workout with my pals on videocall &
10 minute Pamela Rief Ab Workout
Sunday 5km Walk (Optional) Easy Yoga Stretch (Rest Day)
Example of my fitness week during the lockdown

//Ik heb een enorme passie voor fitness en voeding en volg momenteel een Level 3 Pilates instructeurscursus en een cursus voedingsfitness met Optimum Nutrition. Hoewel coeliakie soms een ontwapenende ziekte kan zijn, is er met rust, hydratatie en een goed dieet geen reden waarom lichaamsbeweging en activiteit geen belangrijk onderdeel van uw leven kunnen en mogen zijn. Voor mij heeft lichaamsbeweging me geholpen te herstellen en is het sindsdien een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse routine.

Ik heb altijd genoten van het proberen en beoefenen van verschillende sporten sinds ik jong was, of het nu basketbal en atletiek op school was, of fitnesslessen en zwemmen toen ik op de universiteit zat, sporten is altijd een deel van mijn leven geweest. In de loop der jaren is mijn liefde voor fitness zeker gegroeid en geniet ik nu van een combinatie van krachttraining, yoga, pilates en meest recentelijk hardlopen. 🏃‍♀️

Iedereen met coelikie weet dat sommige dagen kuneen leiden tot inverklaarbare periodes van vermoeheid, pijn in het lichaam en algemene uitputting, waardoor het moelijk is om te sporten te doen of te herstellen. Als iemand die graag is and over het algemeen superactief is, kan dit echt frustrerend zijn. Over hat algemeen voel ik me fit en sterk, maar op sommige dagen kan het veel langer duren om te hersetllen. In tijden als deze hoof je moet alleen maar naar je lichaam te luisteren en ervoor te zorgen dat je de juiste rust en voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Een ding weer ik in erste instantie moeite mee had om coelikie te zijn, was om te begrijpen welk voedsel bij te tanken, met zoveel koolhydraten zoals pasta en brood gluten bevatten en ik merkte dat ik me moe en hongerig voelde. Maar de afgelopen jaren heb ik geleerd wat voor mij and mijn lichaam werkt en wilde ik enkele van mijn coeliakievriendelijke tips and richtlijnen voor fitnessvoeding delen.

Tips and Tricks 💡

1. 🧑‍🤝‍🧑 Zoek een Vriend – Of het nu iemand is om me to wandelen, een vriend op de werk sportzaal of iemand in je lokal fitnessles met een trainingsmaatje kan je helpen gemotiveerd te raken op die dagen dat je het absoluut niet voelt. Tijdens lockdown zijn online sportprogramma’s met vrienden een geweldige manier om gemotiveerd te blijven en kan je je verbonden voelen!

2. 🥔 Glutenvrije Koolhydraten – Er zijn andere koolhydraten dan alleen pasta en brood die net zo goed werken en van nature glutenvrij zijn, Enkele van mijn favouriten zijn:

 • Peulvruchten (kikkererwten, bonen, linzen)
 • Bockweit
 • Rijst en Rijstnoedels
 • Aardappelen
 • Quinoa
 • Kijk op http://www.coeliac.org.uk voor enkele andere opties

3. 🥑 Kijk naar je Dieet – Het toevogen van meer eiwitten en vetten aan mijn dieet heeft zeker geholpen met het hongergevoel. Ik voeg meestal noten, Griekse yoghurt, pindakaas, kaas, avocado en zalm toe aan mijn dieet om dat gevoel van volheid te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je gezonde vetten and omegas binnenkrijgt.

4. 👯 Maak het Leuk – Trainen hoeft niet vermoeiend of een hele klus te zijn. Ik heb in de loop der jaren talloze opties geprobeerd en ben er zeker van dat ik de voorkeur geef aan zakan als krachtlessen, korte HIT-sessies en langzame, brandende trainingen in plaats van intense cardio en teamactiviteiten. Iedereen is anders and het gaat erom te ontdekken wat voor jou en je levenstijl werkt – dat kan zelfs betekenen dat je een bokscursus, paardrijden, zwemmen, karate of zelf een dansles probeert.

5. 🧘🏼 Probeer iets nieuws – Normaal gesproken ga ik graag naar de sportschool en volg ik fitnesslessen zoals barre en volledige lichaamstraining, maar de lockdown heeft me de kans gegeven om een aantal van de geweldige online programma’s die beschikbaar zijn uit te proberen en ook meer uit te geven tijd lopen en rennen dan normaal. Als u niet zeker weet of u zich in de toekomst comfortabel voelt bij het volgen van een les als deze, is dit een goed moment om het uit te proberen vanuit de privacy van uw eigen woonkamer, aangezien veel studio’s momenteel online alternatieven aanbieden.

Voor wat wekelijkse inspiratie zijn hier enkele van mijn favoriete fitnesskanalen die ik over het algemeen in mijn wekelijkse schema opneem:

 • Pamela Rief – Ik hou van Pamela’s trainings omdat meestens super kort is end maakelijk te volgen is
 • Boho BeautifulGeweldige yogasessies die meestal super intens zijn voor armen en kern
 • Lilli Sabri – Lilli is een geweldige uitdaging van 28 dagen als je zin hebt in een geweldige dagelijkse routine
 • Bradley Simmonds – Ik begon Bradley’s insta live-sessies tijdens de lockdown en ze zijn al erg leuk
 • Jess Reddan – Jess doet fantastische trainingssets op haar insta en stelt altijd eenvoudige en effectieve routines samen die gemakkelijk te volgen zijn

Voorbeeld Weekschema

DagTraining Training
Maandag5km Hardlopen10 min Pamela Rief Ab Workout
Dinsdag 5km Wandelen30 min Lilli Sabri Youtube Workout
Woensdag 5km Hardlopen 10 min Pamela Rief Ab Workout (Optioneel)
Donderdag(Rustdag)Yoga/Pilates Stretch
Vrijdag5km Hardlopen45 min Bradley Simmonds Insta Live Hit Workout
Zaterdag5km Wandelen30 min Insta Live Workout met vrienden op videogesprek &
10 minute Pamela Rief Ab Workout
Zondag 5km Wandelen (Optioneel)Yoga Stretch (Rustdag)
Voorbeeld van mijn fitnessweek tijdens de lockdown

Published by CJ

Want to share your story? I love to chat so feel free to get in touch!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: